+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Hundertwasswer ház

Hundertwasswer ház

„Néhányan azt állítják, hogy a házak falakból állnak. Szerintem ablakokból.” – mondta Hundertwasser, aki szerint az egyenes vonalak borzalmasak, hiszen azok a természetben sem léteznek.

A tarka homlokzatú, kacskaringós díszítésekkel tarkított különleges épület Friedensreich Hundertwasser talán legismertebb alkotásainak egyike, amely valójában egy Bécsben található társasház.A házat eredetileg 1983 és 1986 között Joseph Krawina és Peter Pelikan építette, majd 1985-ben sajátos elképzelései szerint Hundertwasser újjáépítette. A dekoratív homlokzatú épületeknél csakis természetes anyagokat használt: téglát, cserepet és fát, a munkálatokat mindig személyesen felügyelte.

Igazi újdonság az egyenetlen padló, a fűvel és földdel befedett tető, valamint a szobákban kinőtt és az ablakokon kilógó fák ágai. Egyedi stílusával Hundertwasser a lélektelen modern építészetre kívánt csapást mérni. Egyesek úgy vélik, hogy szabálytalan színcsíkjaival és hagymakupoláival inkább Jancsi és Juliska mesebeli mézeskalácsházához hasonlít, mint városi lakótömbhöz.

A Hundertwasser ház 52 lakás, 4 iroda, 16 privát és 3 közös terasz színhelyéül szolgál, 250 fa és bokor található a tetőteraszokon és a ház falain.

A Hundertwasser ház Bécs leghíresebb látnivalói közé tartozik, amelyet mindenképpen érdemes érinteni bécsi adventi utazásunk során. A Hundertwasser ház Ausztria kulturális örökségeinek részét képezi.Friedensreich Hundertwasser életrajza              

Friedensreich Hundertwasser 2002-ben hunyt el, építész, grafikus, fényképész, festő és filozófus volt egy személyben. Korának egyik legeredetibb művészegyéniségeként ismerték.

Különleges organikus stílusára Gaudí és a bécsi szecesszió volt nagy hatással, tanulmányait a Bécsi Művészeti Akadémián végezte. Szeretett utazni és új stílusokat megismerni. Utazásai során Spanyolország, Marokkó, Franciaország és Olaszország építészetét tanulmányozta.

1981-ben professzorrá nevezték ki, mint 10 évvel később saját kiállítása is nyílt Bécsben.

A ’90-es évek végén a bécsi szemétégető épületét is sajátos stílusban öltöztette fel, elkötelezett híve volt a környezetvédelemnek. Mesterművekén mégis a Löwengasse és a Kegelgasse sarkán található házat tekintik, amelyben ő maga is lakott.

2002-ben szívroham következtében hunyt el a Queen Elisabeth nevezetű hajó fedélzetén.

Hundertwasser ház címe:

1030 Bécs, Kegelgasse 36-38. – Löwengasse 41-43

Utazzanak Bécsbe busszal vagy vonattal adventkor a Travelorigo Utazási Irodával, és nézzék meg a Hundertwasser házait és a városháza előtti gyönyörű bécsi karácsonyi vásárt!