+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

A Tenger Háza

A Tenger Háza

Bár Bécsben már a XIX. század közepén megnyílt az első nyilvános, látogatható, tengervízes akvárium, az igazi modern kiállítás megjelenésére egészen a múlt század közepéig várni kellett. 1945 után a város nem tudott érdemeben mit kezdeni a szinte lebonthatatlan légvédelmi lövegtoronnyal, így végül az az ötlet nyert teret, mely a torony új formában való felhasználását szorgalmazta. A helyenként 3,5 méteres betonfalakkal rendelkező, 47 méter magas tornyot a harcok végeztével ifjúsági szállásként, majd tűzoltóállomásként is használták.

1957-től folyamatosan megkezdődött az akváriumok kialakítása a felsőbb szinteken, míg az alul található bunker részleget még sokáig a tűzoltóság használta. Csak évekkel az első akvárium megnyitása után hagyták el végleg a tűzoltók az épületet, így annak teljes terjedelmét meg lehetett tisztítani a háborús maradványoktól. A betonfalak egy részét, összezúzva a hatalmas víztartályok alján fektették le.

Az épület tetején 1991-ben helyezték el a ma is látható toldalékot, amely megakadályozta a további bővítést. Az itt látható felirat, Lawrence Weiner művész munkája. Jelenleg, többszöri átépítés és bővítés után 10 látogatható emelet található az épületben, amelynek tetején kilátóterasz fogadja a vendégeket. Sőt a hétvégéken még egy kicsiny II. világháborús kiállítás is megtekinthető, a torony legfelső szintjén, abban a teremben, ahol egykor a légvédelmi torony irányítóközpontja volt.

Az eddigi legnagyobb akváriumot 2007-ben helyezték üzembe. Ennek térfogata 300 ezer liter, alapvetően cápák befogadására szolgál.

A Tenger Háza látogatóinak száma a 2008-as gazdasági válság ellenére sem csökkent jelentősen, sőt 2009. óta folyamatosan évről-évre nő, aminek köszönhetően mára Bécs 10. legkeresettebb attrakciója közé került. Ennek megfelelően folyamatosan bővítik az akváriumokat, jelenleg egy víz alatti alagút megépítését tervezik, amely egy félmillió literes medence alatt fog végighaladni.

A látogatás során alulról felfelé járhatjuk végig a különböző emeleteket, amelyek téma és állatfajok szerint vannak berendezve. A krokodilparkban és némelyik medencénél szabadon repülő madárfajokat is megfigyelhetünk. A halakon kívül teknősök, kajmánok, kígyók (köztük mérgeskígyók), rákok, ízeltlábúak, kaméleonok és majmok is élnek a torony falai között.

A túránk végeztével pedig kimehetünk a tetőteraszra, ahonnan - lévén az épület légvédelmi torony volt - pazar kilátás nyílik az osztrák fővárosra. Akik pedig a sok élmény mellett egy kis pihenőre vágynak, azok a kávézóban ülhetnek le valamilyen frissítőre.

Természetesen lehetőségünk nyílik az ajándékboltban valamilyen emléktárgy beszerzésére is.

A Tenger Háza elérhetősége:
Fritz-Grünbaum-Platz 1
1060 Wien
Telefon: +43 1 587 14 17

Nyitvatartás:
Hétfőtől-Vasárnapig: 09:00-18:00
Csütörtökön: 09:00-21:00

A Tenger Háza megtekinthető vonatos programjaink keretében. Jelentkezésük esetén idegenvezetőnk kíséri Önöket a bécsi pályaudvarról a látványossághoz, és segít a jegyek megvételében.

Utazz Bécsbe busszal vagy vonattal adventkor a Travelorigo Utazási Irodával, és nézzétek meg a városháza előtti gyönyörű bécsi karácsonyi vásárt is!

 

 

 

 • A Tenger Háza - 1
 • A Tenger Háza - 2
 • A Tenger Háza - 3
 • A Tenger Háza - 4
 • A Tenger Háza - 5
 • A Tenger Háza - 6
 • A Tenger Háza - 7
 • A Tenger Háza - 8
 • A Tenger Háza - 9
 • A Tenger Háza - 10
 • A Tenger Háza - 11
 • A Tenger Háza - 12
További ajánlatok